Vaša rúra sa dokáže vyčistiť aj sama
17.01.2021

Vaša rúra sa dokáže vyčistiť aj sama

Chuť vášho jedla ovplyvňuje množstvo faktorov. Jedným z nich je aj stav a čistota rúry, v ktorej ho pripravujete. Či už varíte často, alebo zriedkavo, vaša rúra by mala byť vždy čistá. Čistenie rúry však nie je príjemná aktivita a zvykneme ju odkladať na poslednú chvíľu. Moderné rúry Electrolux však dokážu túto prácu urobiť za vás. Vďaka špeciálnym funkciám sa vaša rúra vyčistí sama a dôkladnejšie ako kedykoľvek predtým. Na výber máte z troch druhov samočistenia: parné, katalytické a pyrolytické čistenie.


Parné čistenie

Multifunčné parné rúry dokážu paru okrem varenia a pečenia pokrmov využiť aj na vyčistenie vnútorných priestorov. Stačí do nádobky na vodu naliať zmes vody a octu a spustiť čistiaci program. Po skončení programu len utriete vnútorný priestor a vaša rúra žiari čistotou. Dokonale sa tak vyčistí aj rošt a ťažko prístupné miesta v rúre.

Katalytické čistenie

Vďaka špeciálnemu náteru vnútorných stien rúry sa mastnota počas samotného pečenia vstrebáva a uchováva rúru čistú dlhší čas. Po dosiahnutí teploty približne 220 °C mastnoty oxidujú, menia sa na paru a odparujú sa. Ak máte tento typ rúry, nepoužívajte na jej čistenie čistiace prostriedky, ktoré na to nie sú určené. Mohli by poškodiť špeciálny náter a znížiť čistiacu schopnosť rúry.

Pyrolytické čistenie

Rúra sa vďaka vysokej teplote až 500 °C vyčistí sama tak, že všetky zvyšky mastnoty a potravín premení na popol, ktorý potom jednoducho zotriete navlhčenou utierkou. Vybrané modely rúr od Electrolux-u vám dokonca oznámi, keď je potrebné ju vyčistiť.


Ak vaša rúra nemá vyššie uvedené funkcie aj pre vás máme niekoľko tipov:

  • Sklo dvierok utrite mäkkou handričkou a teplým umývacím roztokom. 
  • Na kovové čelné steny používajte prípravky určené na čistenie rúr. 
  • Vnútorný priestor rúry odporúčame čistiť po každom pečení. Vtedy nečistoty odstránite oveľa ľahšie, ako keď sa ďalším pečením pripália. 
  • Rúru vyčistite roztokom vody a čistiaceho prostriedku. 
  • Spotrebič nezatvárajte, radšej ho nechajte dobre vyschnúť a vyvetrať. 
  • Všetky zásuvné diely (rošty, plechy na pečenie) po každom použití opláchnite a dôkladne vysušte.
  • Ťažko odstrániteľné nečistoty môžete odstrániť špeciálnymi prostriedkami na čistenie rúr.

Zaujal Vás tento produkt? Radi Vám zodpovieme ďalšie otázky na telefónnom čísle +421 907 646 848. Navštívte nás v našom kuchynskom štúdiu na Galvaniho 15/C v Bratislave. Tešíme sa na Vás.