Udržujte príjemnú atmosféru v kuchyni efektívne a potichu
19.06.2021

Udržujte príjemnú atmosféru v kuchyni efektívne a potichu

Odsávače pár Electrolux potichu osviežia vzduch počas varenia aj po ňom, stačí stlačiť tlačidlo. Sú efektívne, výkonné a zároveň mimoriadne tiché. Vychutnajte si varenie a jedenie v príjemnom prostredí svojej kuchyne.


Štýl

Odsávače pár sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach a s odlišným spôsobom inštalácie. Vyberte si spomedzi výrazných, klasických alebo nenápadných.

Ostrovčekové odsávače - prirodzená voľba, pokiaľ máte v kuchyni centrálny ostrovček. Inštalujú sa k stropu.

Komínové odsávače - či už vertikálne alebo komínové, tieto výrazné odsávače sú dostupné v rôznych veľkostiach a úpravách. Inštalujú sa na stenu.

Integrované odsávače - nenápadne splynú s vašou kuchyňou. Môžu byť umiestnené za dvierkami hornej kuchynskej skrinky, pod ňou alebo sa ukrývať v pracovnej doske. Kým nezačnete variť, je takýto odsávač prakticky neviditeľný.

Tip: kým si vyberiete konkrétny model, overte si odporúčanú vzdialenosť odsávača od varného panelu.

Inštalácia a cirkulácia vzduchu


Odsávače s odťahom von vyžadujú vonkajší ventilačný otvor na odvádzanie kuchynských výparov a vlhkosti. Prietok vzduchu pritom ovplyvňuje dĺžka odsávacieho potrubia, ohyby a druh použitého materiálu.  

Recirkulačné odsávače nevyžadujú vonkajšie odvetrávanie. Vzduch čistia cez filter s uhlím, ktorý pohlcuje kuchynské pachy, a vracajú ho späť do kuchyne.


Tip: Odsávač zapnite ešte pred začatím varenia, aby sa cirkulácia alebo odvádzanie vzduchu spustili s dostatočným predstihom.

Výkon odsávania

Keď sa rozhodujete medzi viacerými modelmi odsávačov s rozličným výkonom, môže vám pomôcť výpočet minimálnej a maximálnej kapacity odsávania podľa veľkosti kuchyne. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • zmerajte si dĺžku, šírku a výšku kuchyne.
  • vynásobte dĺžku x šírku x výšku = získate objem miestnosti.
  • vynásobte objem x 6 = dostanete minimálnu požadovanú kapacitu odsávania (6 výmen vzduchu za hodinu pri miernom varení, napríklad pomalom dusení).
  • vynásobte objem x 12 = dostanete maximálnu požadovanú kapacitu odsávania (12 výmen vzduchu za hodinu pri vyprážaní na oleji).

Zvyčajne sa odporúča zvoliť si model s kapacitou odsávania medzi 6 až 12-násobkom objemu kuchyne.

Hlučnosť

Ak si v kuchyni potrpíte na pokojné prostredie bez rušivých zvukov, vyberte si odsávač s nízkou úrovňou hlučnosti (dB). Odsávače Electrolux majú hlučnosť v škále od 40 do 70 dB. Aby ste si vedeli hodnoty premietnuť v realite: šepot má hlučnosť asi 40 dB a bežná konverzácia približne 60 až 70 dB.

Pri odsávačoch s odťahom von je hlučnosť ovplyvnená celkovou konštrukciou ventilačného systému. Potrubie by malo byť vyrobené zo zvukovo-izolačných materiálov a s minimálnym počtom ohybov.

Filtre

Všetky odsávače pár sú vybavené tukovými filtrami, ktoré zachytávajú čiastočky tuku rozptýlené vo vzduchu. V závislosti na modeli je potrebné tukové filtre pravidelne vymieňať (jednorazové filtre) alebo umývať (kovové filtre). Permanentný kovový tukový filter môžete namočiť a umyť ručne alebo v umývačke riadu s programom pri teplote 60 – 70 °C.

Odsávače na báze recirkulácie by mali mať filter s aktívnym uhlím, ktorý pohlcuje pachy. Je potrebné pravidelne ho čistiť alebo vymieňať za nový aspoň každé štyri mesiace, resp. pri intenzívnom varení aj častejšie.

Zaujal Vás tento produkt? Radi Vám zodpovieme ďalšie otázky na telefónnom čísle +421 907 646 848. Navštívte nás v našom kuchynskom štúdiu na Galvaniho 15/C v Bratislave. Tešíme sa na Vás.