Priebeh návrhu interiéru s architektom, dizajnérom
02.12.2022

Priebeh návrhu interiéru s architektom, dizajnérom

Každý interiér je originál s vlastnou identitou. Ak nemáte úplne ideálnu predstavu o svojom vysnívanom bývaní je vždy dobré osloviť interiérového architekta/dizajnéra, ktorý vám vďaka svojim skúsenostiam určite poradí a pomôže vytvoriť nie len krásny ale aj praktický interiér. Spolupráca s architektom nie je 5-minútová záležitosť, a preto sú podstatné sympatie a vzájomná dôvera. Kvalitný interiérový projekt nekončí len u návrhu a realizácie, ale je to dlhodobá a veľmi osobná spolupráca. 
 

Pred prvým stretnutím, by ste mali mať pripravené: 
- pôdorys a výkresy pre daný priestor, ktorý chcete s architektom riešiť
- výšku predpokladanej investície na realizáciu
- aké sú vaše zásadné požiadavky a priority, bez ktorých váš interiér nemôže byť  
- naopak, čo určite vo vašom interiéri nechcete 

Na osobnom stretnutí by ste si mali prejsť všetky vaše očakávania, spoločne si ujasníte predstavy o interiéri, ktoré vychádzajú z vašich prianí, vášho životného štýlu, estetických i praktických preferencií.  Architekt vám zase na oplátku vysvetlí postup všetkých fáz projektu.  Súčasť celého úvodného procesu je aj vytvorenie cenovej ponuky.

Ak sa vzájomne dohodnete nasleduje úvodná projekčná fáza. Architekt môže vychádzať z vašich pôdorysných podkladov alebo ide na obhliadku priestoru, kde si ho priamo zameria. Vie sa tak vynúť rôznym priestorovým kolíziám. Následne architekt vytvára  2D pôdorysné riešenie – dispozíciu. Z týchto podkladov vytvára 3D model s celkovou hmotou nábytkov. Model sa následne vizualizuje a dotvára. Finálna vizualizácia pre klienta je už komplexná predstava ako by mohol budúci interiér vyzerať. Každý architekt má individuálne nastavené procesy schvaľovania s klientom. Už pri úvodnom stretnutí je potrebné si zadefinovať možný počet zmien v návrhu. 

Ak je klient s návrhom podľa vizualizácie spokojný prechádza sa na výkresovú fázu. Architekt pripraví podklady pre kompletnú realizáciu interiéru, čo zahŕňa: 
- výkresy stavebných úprav – ak si súčasný stav vyžaduje určité zmeny, úpravy 
- výkresy nábytkov – podklad pre výrobu
- výkres elektroinštalácie – umiestnenie osvetlenia, vypínačov, zásuviek 
- výkresy vody a odpadu
Každý projekt je individuálny, a preto nemusí vždy obsahovať rovnaké výkresy.

Ďalšia fáza už obsahuje konečnú cenovú ponuku, kde viete nájsť celkový prehľad o materiáloch, zvolených spotrebičoch, doplnkov až po popis služieb. Po tejto fáze Vám už nič nebráni prejsť k realizácií vášho nového bývania. 

Potrebujete poradiť s interiérom? Radi Vám zodpovieme ďalšie otázky na telefónnom čísle +421 907 646 848. Navštívte nás v našom kuchynskom štúdiu na Galvaniho 15/C v Bratislave. Tešíme sa na Vás.