ERGONÓMIA – PRACOVNÝ TROJUHOLNÍK
18.08.2022

ERGONÓMIA – PRACOVNÝ TROJUHOLNÍK

Základom úspechu každého interiéru nie sú len estetické kvality, ale aj praktickosť a ergonómia. Výraz pochádza z gréčtiny zo spojenia slov ergon (práca) a nomos (pravidlo, zákon, zákonitosť). 

Pri návrhoch kuchyne je podstatné pracovať s ergonómiou, pretože vychádza z celkových proporcií ľudského tela. Dobrý návrh priestoru môže uľahčiť každodenné používanie kuchyne, a tak sa viete vyhnúť zbytočným pohybom, obchádzaniu a rôznym kolíziám.

Základným pravidlom správneho návrhu kuchyne je usporiadanie 3 hlavých zón: 

  • zóna skladovania a odkladania  - chladnička, potravinová skriňa, špajza 
  • zóna umývania  - drez, umývačka 
  • zóna varenia - varná doska, rúra 


Ich radenie vyplýva z prirodzeného postupu činností v kuchyni: 

  • vyberieme suroviny z úložného priestoru 
  • položíme ich na pracovnú plochu 
  • následne ich umyjeme, spracujeme 
  • tepelne upravíme

Pri ideálnom usporiadaní by každá zóna mala byť oddelená pracovnou plochou, a tak vieme vytvoriť pomyselný pracovný trojuholník .