DYHA – krása dreva v interiéri
26.11.2022

DYHA – krása dreva v interiéri

Čo je to vlastne dyha?  

Je to prírodný materiál s vlastnosťami dreva, ktorý sa vyrába krájaním kmeňov, alebo excentrickým lúpaním. Pri tomto procese vzniká unikátna drevená kresba, ktorá je ovplyvnená spôsobom krájania, a taktiež typom dreviny. Dyha sa krája na tenké vrstvy, tzv. listy, ktoré sa následne nalepujú na podklad, najčastejšie na drevotrieskovú alebo drevovláknitú dosku (MDF). Hrúbka prierezu dyhy sa pohybuje od 0,6 do 4mm v závislosti od typu dreviny. 

 

Konečný vzhľad dyhovaného materiálu ovplyvňuje ešte niekoľko faktorov. Ak chceme pozmeniť štruktúru dyhovanej dosky najčastejšie využívame kartáčovanie, škriabanie a zostarovanie povrchu. Takto upravené dosky dostávajú tretí rozmer a vynikne pri nich hĺbka dreva. 

Kartáčovanie dreva zdôrazňuje jeho reliéf a štruktúru. Škriabanie prepožičiava povrchu dosky autentickú hrubú rezanú štruktúru a masívny vzhľad dreva. Zostarovaním povrchu sa snažíme dosiahnuť starý používaný vzhľad, vďaka náhodným zásekom kladiva. 

Tým, že sa jedná o drevený materiál finálnu farebnosť/vzhľad vieme dosiahnuť rôznymi povrchovými úpravami. 

Morenie – jedná sa o napúšťanie dyhy roztokmi farbív s bezfarebným lakom. Morením sa zmení pôvodná farba na tmavšiu a vyrovnávajú sa farebné nerovnosti. Moridlo sa nanáša vždy v smere vlákien dreva.

Voskovanie – je zväčša bezfarebná povrchová úprava, ktorá dyhe pomáha zachovávať si svoj vzhľad na veľmi dlhú dobu. 

Lakovanie – najčastejšie používaná technika na povrchovú úpravu dyhy. Lak vie byť vo finálnom prevedení lesklý, matný alebo polomatný.

Olejovanie – olej zväčša dyhu stmavuje ale hlavne zvýrazňuje kresbu dreva. Olejované drevo na prvý pohľad pôsobí oveľa prirodzenejšie. 

Aj u nás v kuchynskom štúdiu DECOMARKET, Galvániho 15/C v Bratislave Vám radi navrhneme a zrealizujeme nábytok s použitím prírodnej dyhy, môžete sa inšpirovať našou vystavenou dyhovanou kuchyňou alebo si vybrať kus svojho dreva. 

 

Potrebujete poradiť s interiérom? Radi Vám zodpovieme ďalšie otázky na telefónnom čísle +421 907 646 848. Navštívte nás v našom kuchynskom štúdiu na Galvaniho 15/C v Bratislave. Tešíme sa na Vás.