Ako vybrať tú pravú indukčnú dosku?
03.01.2021

Ako vybrať tú pravú indukčnú dosku?

Indukčné varné dosky si získavajú stále väčšiu obľubu a aj skalní priaznivci plynu, ako napríklad profesionálni šéfkuchári, podliehajú ich čaru. Indukčné dosky majú totiž celý rad neprekonateľných výhod. Ktoré to sú a ako vybrať tú správnu indukčnú dosku, aby vám poslúžila čo najlepšie?  

Je z čoho vyberať
V ponuke spoločnosti Whirlpool nájdete naozaj široký výber elegantných dosiek so špičkovými technológiami v rôznych šírkach a v rôznom dizajnovom prevedení. Ponúknu vám nielen neuveriteľnú slobodu pri varení, ale navyše získate aj praktického a všestranného asistenta, na ktorého sa môžete spoľahnúť pri vašom kulinárstve: automatickú funkciu 6. ZMYSEL. Môžete si tak vychutnať nový zážitok z asistovaného varenia a neobmedzený priestor pre varenie na rôzne prepojiteľných flexibilných zónach. Indukčné dosky Whirlpool sú ale aj mimoriadne estetické a jednoducho sa čistia, takže v kuchyni sa budú rozhodne skvelo vynímať.

 

Ako to celé vlastne funguje?
Na rozdiel od plynových horákov alebo klasických sálavých sklokeramických varných dosiek fungujú indukčné dosky na základe elektromagnetickej indukcie – medzi nádobou a indukčnou cievkou v doske sa vytvorí silné magnetické pole. Nezohrieva sa tak najprv platňa, ktorá by potom teplo dávala, ale priamo dno nádoby

Indukcia má najmenej štyri zásadné výhody:

  •  Teplo posúva efektívne, pretože sa neplytvá na „zbytočný“ ohrev samotnej varnej dosky ako pri sklokeramickej doske alebo pri plyne, kde dochádza k ohrevu okolia hrnca. 
  • V prípade energetickej spotreby je takmer dvojnásobne efektívnejšia ako plynové dosky.  
  • Indukčné dosky sú bezpečnejšie, ako tradičné sálavé dosky – k vychladnutiu povrchu stačí indukčným doskám o 75 % kratší čas. 
  • Myslí za vás - ak hrniec zložíte z platne, indukcia sa preruší. Ak teda zabudnete platňu vypnúť, urobí to po krátkom čase za vás sama.

Pre indukčné varenie ale potrebujete špeciálne nádoby. Všeobecne platí, že na indukciu môžete používať kovové nádoby, napríklad z ocele, vrátane smaltovaných. Ak si nie ste istí, či sú vaše nádoby vhodné, skúste jednoduchý test – na dno hrnca alebo panvice či pekáča umiestnite magnet. Ak drží, je všetko v poriadku.

Krátky čas varenia
Kvalitné indukčné dosky sú skutoční šprintéri. Zvlášť s funkciami ako PowerBooster spoľahlivo zvíťazia v pomyselnom súboji nielen so sklokeramikou, ale aj s plynom. A to aj keď potrebujete priviesť do varu väčšie množstvo vody. Kvalitné dosky naviac po dosiahnutí varu automaticky optimalizujú spotrebu energie a primerane znížia intenzitu ohrevu.

Vhodné aj do bytu
Funkcia Power Management umožňuje nastaviť najvyšší výkon, ktorý vám dovoľuje váš elektrický istič. Indukčné dosky preto možno použiť i v bytoch bez špeciálneho rozvodu a pripojiť na bežných 230 V. Nie je teda pravda, že je indukcia len pre tých, ktorí bývajú v novom, alebo že je potrebné najprv prerobiť celú elektroinštaláciu vrátane hlavného ističa, napríklad v starších bytoch alebo domoch.

Jednoduchá inštalácia a ovládanie
Nové indukčné varné dosky Whirlpool ponúkajú úžasnú vymoženosť, súvisiacu s jednoduchou inštaláciou. Pretože nepotrebujú predné odvetrávanie, môžete ich inštalovať priamo na úrovni aj tej najtenšej pracovnej dosky alebo nimi nahradiť plynovú dosku.

Skvelé je aj intuitívne ovládanie pomocou dotyku či potiahnutím posuvníku (tzv. slideri) jedným prstom. Na jednoduchom, veľkom displeji vidíte, ktoré varné plochy sú v prevádzke. Systém časovača umožňuje dokonca nastaviť čas prípravy pre každú varnú plochu zvlášť (túto vymoženosť zďaleka nemajú všetky dosky na trhu). 
Naopak proti nechcenému hraniu neposedných detí a náhodnému zapnutiu platní je k dispozícii detský zámok.

Flexibilita indukčnej dosky dá vášmu vareniu krídla
Určite ste to už sami zažili. Potrebujete pripraviť základ pre zložitejší pokrm v obdĺžnikovom alebo oválnom pekáči, ale plameň alebo platňa, ani tá najväčšia, nestačí. Nech sa už snažíte akokoľvek, zahrieva sa len stred nádoby. Presne na tieto situácie je skvelá možnosť prepájať platne do väčších plôch, napríklad pomocou funkcie Connexion Zone, ktorá umožňuje spojiť dve oddelené varné zóny v ľavej časti dosky do jednej zóny s rovnakou úrovňou tepla, aby sa na ne v prípade potreby dali umiestniť napríklad väčšie grilovacie panvice.

Modely s funkciou FlexiCook tiež umožňujú prepojenie dvoch samostatných zón vľavo do väčšej zóny s rovnakou teplotou, tá je však celá aktívna, či je pokrytá nádobami celá alebo len čiastočne. Môžete tak plochu využiť napríklad na to, že varíte v jednej väčšej nádobe, alebo dvoch či troch menších. Varnú zónu FlexiMax tvoria štyri vzájomne spojené oválne zóny v zadnej časti dosky. Táto plocha môže byť skutočne veľkorysá – môže poskytovať až o 28 % väčší priestor, než je veľkosť bočnej flexi zóny. Môžete ju využiť ako jednu veľkú plochu pre prípravu pokrmov v objemných hrncoch alebo pekáčoch, či samostatne ako dve zóny s rôznymi teplotami.

A potom je tu ešte revolúcia menom FlexiSide a ChefControl. Prudko opražte, pomaly poduste, udržujte v teple. A to všetko len posúvaním panvice po flexibilnej ploche varnej dosky. Presne to umožňuje funkcia FlexiSide so skvelou intuitívnou funkciou ChefControl, bez toho aby ste sa dotkli ovládacích prvkov. Funkcia ChefControl totiž rozdeľuje flexibilne prepojenú plochu do troch zón s rôznymi teplotami – od vysokej po nízku. Posúvaním nádob tak zmeníte úroveň tepla, bez toho aby ste čokoľvek nastavovali. Varenie je pohodlné a intuitívne. Úplnú špičku tiež predstavujú indukčné dosky Whirlpool s funkciou FlexiFull, umožňujúcou spojiť všetky indukčné zóny a variť doslova na celej ploche dosky – kdekoľvek!

Technológie k vašim službám
Lepšie výsledky varenia s teplotou prispôsobenou každému pokrmu a naviac i úspora energie – to všetko zaobstará pokročilá technológia 6. ZMYSEL. Prináša varenie bez starostí vďaka prednastaveným automatickým funkciám: pre dusenie, rozpúšťanie, udržiavanie v teple a tiež privedenie väčšieho množstva tekutiny do varu s jeho udržiavaním pri nízkej spotrebe energie. Niektoré modely majú naviac i automatickú funkciu na prípravu kávy v moka konvičke alebo inteligentné grilovanie. Stačí len vybrať požadovanú metódu kuchárskej úpravy a varná doska  sama nastaví ideálnu teplotu. A tak zatiaľ čo sa boloňská omáčka pozvoľna dusí, nájdete si konečne chvíľku pre starostlivosť o svoju krásu. A než uvaríte vodu na špagety, môžete si otvoriť fľašu vína alebo si pustiť obľúbenú hudbu. Nie je to skvelé?

Jednoduchá údržba
K tomu, aby ste boli so svojou indukčnou doskou spokojní, je potrebné, aby ani údržba nebola nijako náročná. Napríklad špeciálne patentovaný povrch iXelium je ošetrený nanotechnologickou úpravou proti škrabancom, chemikáliám a nečistotám. Jednoducho sa čistí a pomáha uchovať dlhodobý lesk, takže aj pri pravidelnom používaní vyzerá varná doska stále ako nová. K tomu, aby bola aj po varení čistá, vám stačí mäkká handrička a teplá voda, prípadne špeciálna škrabka na sklokeramické povrchy. Zabudnite na abrazívne hubky alebo čistiace prostriedky – nepomohli by, ale naopak uškodili. A hlavne, nie sú potrebné.

Zaujal Vás tento produkt? Radi Vám zodpovieme ďalšie otázky na telefónnom čísle +421 907 646 848. Navštívte nás v našom kuchynskom štúdiu na Galvaniho 15/C v Bratislave. Tešíme sa na Vás.